Werkgevers en vrouwen overgangsproof 2019-01-23T15:36:44+01:00

Project Description

Liesbeth Josiassen en Margriet Hijweege

OVER!

Werkgevers en vrouwen overgangsproof

Stel je wordt zwanger en hebt geen idee wat er in je lijf gebeurt. Belachelijk, zul je zeggen. Dat overkomt niemand. Gelukkig niet. Hoe het werkt met (hormonale) anticonceptie, ongesteldheid en zwangerschap is algemene kennis. We weten hoe we voor onze gezondheid en die van onze ongeboren baby zorgen, er is genoeg informatie over symptomen en mogelijke risico’s vindbaar en er zijn genoeg hulplijnen om in te schakelen. Toch is het een fase later, als vrouwen in de overgang komen die het eind van hun vruchtbaarheid betekent, heel anders. De meeste vrouwen hebben namelijk geen idee hoe hun vrouwelijke hormoonhuishouding verandert en wat dat voor hun (mentale) gezondheid betekent. Ze weten niet wanneer de overgang begint, wat de symptomen kunnen zijn en zeker niet wat de gezondheidsrisico’s op korte en lange termijn zijn. De overgang is in onze maatschappij een gevoel van ‘oud en afgeschreven zijn’. Het is een taboe. Met grote risico’s voor de gezondheid van vrouwen en op onnodige verzuimkosten voor werkgevers.

We leven – en werken – inmiddels langer. Redenen genoeg voor vrouwen dus om goed geïnformeerd en bewust de regie te nemen op de levensfase van 45 tot 60 jaar. En voor werkgevers en (zorg)professionals om actief op zoek te gaan naar voldoende kennis en handelingsperspectief voor hun werknemers in deze levensfase zodat ze niet inleveren op werkvermogen, onnodig verzuimen of mogelijk jaren eerder dan nodig afhaken terwijl we hun kennis en kunde niet kunnen missen. Zeker in de zorgbranche. Ook tijdens de periode die het einde van de vruchtbaarheid markeert moeten vrouwen gezond en vitaal kunnen leven en werken. Werkgevers en vrouwen overgangsproof, dat is dan ook de droom van OVER!

We organiseren de week van de overgang, bieden een interventieprogramma voor werkgevers, geven nascholing aan huis- en bedrijfsartsen, leiden overgangscoaches op en geven het magazine OVERHOOP uit.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht