Zorgeloos wegdromen over Samen Beslissen 2017-12-21T16:18:25+01:00

Project Description

ANITA FABER
Voorzitter
EADV (Eerste Associatie van Diabetesverpleegkundigen)

“Zorgeloos wegdromen over Samen Beslissen”

Terwijl ik wacht op mijn volgende patiënt droom ik even weg naar de toekomst van de zorg. In mijn droom zijn volgeplande poli`s voor patiënten met diabetes mellitus type 2 verleden tijd. Standaardcontroles volgens richtlijnen komen niet meer voor. Geen wachtlijsten. In mijn droom heeft de patiënt de regie en is Samen Beslissen de ultieme basis van de zorgrelatie tussen mijn patiënt en mij, de zorgverlener. Registratielijstjes van zorgverzekeraars liggen vergeeld in mijn la. Ik heb inloopspreekuren en telefonische consulten. Groepsbijeenkomsten maken onderdeel uit van de zorg waarbij patiënten hun kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen. Digitale en goed onderbouwde keuzehulpen zijn ruim beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk voor mijn patiënten en het team van zorgverleners dat rondom mijn patiënt staat.

Mijn patiënten maken zelf een afspraak met mij als ze daar behoefte aan hebben en ik speel daarbij maximaal in op hun zorgvragen. Terwijl ik mijn aannames en goedbedoelde adviezen achterwege laat, informeer ik mijn patiënt over de behandelopties evenals de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. Mijn patiënt vertelt mij in geuren en kleuren wat belangrijk is in zijn of haar leven. We bespreken daarom de consequenties van de verschillende behandelmogelijkheden in relatie tot het werk en privé.

Gaandeweg wordt de betekenis van elke mogelijkheid duidelijker voor mijn patiënt. Als we zijn aangekomen bij het punt om te beslissen, laat ik de patiënt spreken. Wat zijn specifieke wensen, zorgen en voorkeuren? Sommige mensen willen zelf beslissen, anderen laten dat liever aan mij over. In mijn droom heb ik er geen last van als mijn patiënt een andere keus maakt dan ik voor ogen had of wat de richtlijn voorschreef. Ik ben blij dat ik mijn patiënt kon bijstaan in het proces van beslissen. Het gaat tenslotte om een beslissing waar de patiënt zelf in gelooft en een beslissing die, mede daarom, haalbaar is.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht