Zorgdromen in Asten 2017-12-21T17:00:05+01:00

Project Description

GERTJAN HOOIJMAN
Alphega apotheek Asten

“Zorgdromen in Asten”

Asten is op het eerste gezicht een normaal Brabants dorp. Echter schijn bedriegt, want Asten is in bepaalde opzichten heel bijzonder in Nederland. Met name de gezondheidszorg is in dit dorp uitermate goed georganiseerd. Door de uitstekende contacten tussen onder andere huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen proberen wij al 25 jaar onze gezamenlijke droom te realiseren.

Deze droom kan simpelweg in één zin worden gevat. Wij willen met zijn allen ervoor zorgen dat de mensen in dit dorp de beste gezondheidszorg krijgen en, indien mogelijk, gewoon thuis.

Diabeteszorg is hiervan een mooi voorbeeld. Omdat deze zorg steeds complexer werd en er steeds meer zorgverleners bij betrokken waren, zagen we dat onze patiënten langzamerhand weer vaker naar het ziekenhuis gingen. Nu is dat ten eerste onhandig voor veel mensen omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis zo’n acht kilometer verder ligt. Maar belangrijker, het stuitte ons tegen de borst omdat het niet overeenkwam met onze zorgdroom.

Praktijkondersteuners bleken de oplossing te bieden. Binnen de drie huisartsenpraktijken werden praktijkondersteuners aangesteld die als een soort spin in het web de zorg rondom deze patiënten coördineren. Door middel van uitgekiende zorgprogramma’s krijgt het merendeel van de patiënten gewoon weer zorg binnen het dorp.

Tot zover lijkt de droom te zijn uitgekomen, ware het niet dat er ook nog boze tovenaars in het spel voorkomen, de zorgverzekeraars. De grote problemen zijn (of gaan worden) de ingewikkelde betalingsstructuren die diverse zorgverzekeraars erop nahouden. De huisartsen worden betaald uit een potje dat steeds kleiner wordt. Veel aanvullende materialen (zoals teststrips, naalden) moeten ergens centraal uit Nederland worden gehaald door bedrijven die de patiënten niet kennen. Kortom, de lokale zorg verschraalt weer en wij zullen nieuwe trucs moeten verzinnen om dit tij te keren. Of deze droom ooit weer tot leven komt, ligt in handen van met name de zorgverzekeraars. Ik wens hen veel wijsheid toe.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht