Wil je dat je dromen uitkomen? Ga dan niet slapen! 2017-12-21T17:13:26+01:00

Project Description

Foto: Dirk Jansen

OLOF KING
Directeur
Diabetesvereniging Nederland

“Wil je dat je dromen uitkomen? Ga dan niet slapen!”

Als je bij Diabetesvereniging Nederland werkt, dan delen mensen graag hun ervaringen met je. Wendy, sportinstructrice, 28 jaar en twee kinderen, is woedend als ik haar op mijn sportschool tegen het lijf loop: “Wat denkt die man wel, dat hij een functioneringsgesprek met mij voert?” Ze heeft zojuist van haar internist een standje gekregen omdat haar HbA1c te hoog was. ”Ik voel me zo betutteld en vernederd”. Zo moet het duidelijk niet.

Zulke gesprekken leren me dat een goede zorgverlener niet alleen kennis hoort te hebben van zijn vak, maar ook oprecht interesse heeft in het leven en de wensen van de patiënt. Persoonsgerichte zorg noemen we dat bij Diabetesvereniging Nederland. Diabetes is een ingewikkelde ziekte en als je de ontwikkelingen niet op de voet volgt, dan blijf je als zorgverlener al snel achter. Je patiënt is dan de dupe. En ook de kwaliteiten van de arts om een goed gesprek te kunnen voeren, zijn belangrijk. Dat gaat verder dan een mooi HbA1c. Dat gaat over wat je wilt en kunt in je leven, en hoe je diabetes daarin een plek heeft.

Mijn droom is dat iedere zorgverlener zorg levert op basis van de meeste recente stand van de wetenschap. En dat hij daarmee kan inspelen op wat zijn patiënt nodig heeft. Dat we in Nederland gemiddeld een goede diabeteszorg hebben, zegt mij niets. Je kunt een fantastisch HbA1c hebben, maar toch dagelijks veel te veel hypo’s. Ik wil dat je er zeker van kunt zijn dat jouw zorgverlener en praktijkondersteuner jou de best mogelijke zorg leveren.

Deze droom deel ik met alle medewerkers van Diabetesvereniging Nederland. En we werken er hard aan om deze droom te realiseren. Door samen op te trekken met zorgverzekeraars, politiek en natuurlijk zorgverleners zelf. We zetten alles op alles om ons doel te bereiken, samen met onze fantastische vrijwilligers. Tijd om te rusten (laat staan slapen) hebben we niet. Want deze droom moet uitkomen! En Wendy? Die heeft inmiddels een andere arts.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht