Vroeger had ik diabetes 2017-12-21T16:01:34+01:00

Project Description

HANNEKE DESSING
Algemeen directeur
Diabetes Fonds

“Vroeger had ik diabetes”

“Papa, wat is dit?” De jongen pakt een zwart plastic doosje uit een bak achterin de kast. “Dat heet een glucosemeter,” antwoordt Niels, “Toen ik zo oud was als jij had ik een nare ziekte, die heette diabetes. Vijf keer per dag moest ik in m’n vinger prikken en met dit apparaatje mijn bloedsuiker meten. Daarna moest ik dan een rekensommetje maken en mezelf een spuitje geven met insuline. Later had ik een slangetje aan m’n buik met een insulinepompje, en ook een plakker op m’n arm die vanzelf m’n bloedsuiker kon meten. Dat was al een stuk minder erg. Maar ik moest nog steeds nadenken bij alles wat ik deed. Ik was dus eigenlijk mijn eigen dokter, dag en nacht.”

Met grote ogen kijkt de jongen Niels aan. “Gelukkig hoef je dat nu allemaal niet meer te doen papa, en ben je weer beter geworden!” “Ja”, zegt Niels. “Die dag zal ik nooit vergeten. Ik ging naar het ziekenhuis en daarna had ik geen diabetes meer. Toen kon ik weer gewoon alles doen zonder me de hele tijd zorgen te maken.”

Dit is mijn zorgdroom. Dat diabetespatiënten verlost worden van de intensieve zelfzorg waarvan de dagelijkse impact enorm is – ook voor hun familie. En dat ze hun zorgen over ernstige complicaties op de lange termijn los kunnen laten, zoals problemen met ogen, nieren, zenuwen en hart. Dat diabeteszorg overbodig is geworden, het multidisciplinaire team van zorgverleners dat nu klaarstaat voor mensen met diabetes.

Ik hoop en verwacht dat mijn droom voor mensen met diabetes type 1 niet meer zo heel ver weg is, bijvoorbeeld 20 jaar. We werken samen met onderzoekers hard aan oplossingen zoals nieuwe insulineproducerende cellen uit eigen stamcellen, en aan het bijsturen van het afweersysteem. En aan manieren om diabetes helemaal te voorkomen. De ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt: vandaag leven we al in de droom van nog maar 20 jaar geleden. Laten we ons samen blijven inzetten voor mensen met diabetes, zodat er over 20 jaar een Niels is die kan zeggen: “vroeger had ik diabetes”.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht