Vitale gesprekken: digitaal of in de spreekkamer 2017-12-22T15:13:41+01:00

Project Description

KAREN VAN RUITEN
Projectleider Innovatie
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

“Vitale gesprekken: digitaal of in de spreekkamer”

“Ik kan concluderen dat uw complicaties stabiel zijn mevrouw van Ruiten,” zegt de internist van een universitair ziekenhuis tegen mij op een zonnige dinsdagmiddag. “Dat is mooi,” antwoord ik met een lach. “Want ik concludeerde zelf ook dat ik me prima voel en mijn werk, gezin en andere leuke dingen met diabetes goed in balans zijn.” De internist moet lachen. Hij begrijpt dat deze laatste opmerking van hem tijdens mijn controle voor diabetes type 1 te medisch was.

Ziekte, complicaties en diagnosen: deze woorden zijn in de zorg onmisbaar. Anderzijds kunnen deze woorden tijdens een gesprek tussen een zorgprofessional en een patiënt een bepaald gevoel geven. Voor de ene patiënt leveren ze vragen op, voor de andere onzekerheid en voor een derde een gevoel van machteloosheid. Maar voor bijna alle Nederlanders geldt dat het woorden zijn die ver van ze af staan. Woorden die niet aanspreken om zelf thuis iets anders te gaan doen.

Mijn droom zou zijn dat over tien jaar in iedere spreekkamer het gesprek gaat over de vitaliteit die iemand ervaart. Een positieve focus, zoals het instituut Positieve Gezondheid bepleit, zou mensen beter kunnen helpen dan de focus op ziekte. Vitaliteit en iemands mogelijkheden om makkelijker zelfmanagement bij bijvoorbeeld COPD uit te voeren. Of door middel van een leuke eHealth tool een steeds terugkerende angststoornis te kunnen verminderen. Het zorgteam zou zich bij een chemokuur standaard moeten afvragen wat de patiënt ontspanning en vreugde kan brengen. Naast de medische behandeling zou dat het onderwerp van gesprek moeten zijn. Gesprekken met aandacht voor gezondheid en gevoel van mensen hebben veel meer impact dan de pure medische gesprekken.

“U heeft gelijk. Ik bedoelde natuurlijk dat het met uw gezondheid goed gaat. Als u op deze wijze doorgaat zie ik u graag over een jaar weer terug, mevrouw van Ruiten”. Dat ik de volgende keer liever online een e-consult zou willen dan hem in het ziekenhuis te zien, zal ik een volgende keer wel bespreken. Ik bedank hem en loop snel voorbij de balie naar buiten. Vitaal de zon in.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht