Terug naar de zorg met maximale regelruimte 2018-04-04T13:30:24+02:00

Project Description

KATJA SMITSKAMP-GLISSENAAR
Manager Cliënt & Innovatie Argos Zorggroep

“Terug naar de zorg met maximale regelruimte”

Sinds een tijdje werk ik in de ouderenzorg. “Waarom?”, vragen mensen mij dan. Het antwoord is niet moeilijk, omdat mijn hart daar ligt. Want wat is er mooier dan voor mensen te zorgen die een levensrugzak met zich meedragen vol met gebeurtenissen en herinneringen? En in de laatste, kwetsbare fase van hun leven een bijdrage te mogen leveren aan momenten van geluk? Iedere ochtend als ik naar mijn werk rijd, zie ik onze medewerkers op de fiets de wijk in gaan. Onze bewoners genieten van een smakelijk ontbijt terwijl de vrijwilligers van de dagbesteding af en aanrijden om ouderen letterlijk achter de geraniums weg te halen. Dan glimlach ik stiekem en ben ik blij dat ik er weer ben. Zorg gaat om persoonlijke aandacht. Een glimlach naar onze bewoners, contact krijgen met de hulp van een stroezelkonijn, bewegen met onze beweegcoach én Zora of nog één laatste keer naar het strand. Naast natuurlijk de – soms hele intensieve- zorg die mijn collega’s elke dag weer leveren.

Maar in diezelfde praktijk zie ik ook dat zorgprofessionals zich moeten richten op protocollen en registraties. Regels hebben een doel en dat doel is heel belangrijk. Maar dragen alle regels die we onszelf en elkaar opleggen daar echt aan bij? En is er nog wel voldoende ruimte om mensen écht te helpen? Is de zorg niet in kramp beland? Of het nu gaat om huisartsenzorg, wijkverpleging of verpleeghuiszorg. De focus drijft weg van oprechte, liefdevolle zorg en aandacht die onze collega’s in de zorg zo graag willen bieden. Het systeemdenken is toegenomen en we weten hier maar moeilijk uit te komen. Zorg tot in de minuut administreren duurt soms langer dan het maken van het o zo waardevolle praatje tijdens het aantrekken van de steunkousen.

In mijn zorgdroom mogen mensen hun professie weer uitoefenen zonder zich daar continu over te verantwoorden. En krijgen zij bovendien maximale regelruimte om juist dat te doen wat volgens hen op dat moment nodig is.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht