Snelle en veilige overdracht van medicatiegegevens 2017-12-21T15:51:00+01:00

Project Description

BOB VAN HILTEN
Neuroloog
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

“Snelle en veilige overdracht van medicatiegegevens”

Tijdens het spreekuur ontmoet ik de heer A, die al jaren klachten heeft vanwege de ziekte van Parkinson. Hij komt met vragen over het wisselende effect van zijn medicatie. Bij het maken van een plan voor zijn probleem, is informatie over het gebruik van zijn medicatie van groot belang. Deze informatie wordt in het elektronisch patiëntendossier (EPD) ingevoerd in een speciaal hiervoor ontwikkeld tabblad. Door ict-ontwikkelingen heeft dit onderdeel een interactief karakter gekregen, dat de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Bij het voorschrijven van een nieuw geneesmiddel kan het systeem waarschuwen voor interacties met andere medicatie die de patiënt gebruikt. Enkele specialismen leveren zelfs al ‘therapie op maat’. Hierbij wordt de informatie over de gebruikte geneesmiddelen gekoppeld aan informatie over genetische eigenschappen van de patiënt. Deze erfelijke factoren geven informatie over de werkzaamheid en over de kans op bijwerkingen. Dit kan leiden tot aanpassen van de dosering van een geneesmiddel, of zelfs helemaal niet voorschrijven hiervan.

Ondanks deze belangrijke ontwikkelingen, vormt het medicatiedossier ook een uitdaging voor de arts. Het invoeren van de medicatiegegevens is een tijdrovende klus geworden. Een gemiddelde Parkinsonpatiënt zoals de heer A, gebruikt al gauw drie of vier geneesmiddelen en daarnaast nog eens twee à drie geneesmiddelen voor andere aandoeningen die nu eenmaal gepaard gaan met het ouder worden. Het doornemen van de medicatielijst met de patiënt en het invoeren hiervan in het dossier, kost zo’n vijf tot tien minuten. Dat is kostbare tijd die men liever aan andere zorgaspecten besteedt.

Het landelijk EPD geniet nog onvoldoende vertrouwen. Zouden andere ict-opties een tijdbesparing kunnen opleveren en tegelijk garant kunnen staan voor een veilige overdracht van medicatiegegevens? De betaalpas is een geaccepteerd middel voor de veilige overdracht van financiële gegevens tussen gebruiker, verkoper en bank. En zo droom ik over een Medipas om medicatiegegevens veilig over te dragen tussen apotheek, patiënt en behandelend geneeskundigen. Bij gebruik van vier geneesmiddelen of minder, is contactloos overdragen zonder pincode toegestaan. Hoe moeilijk kan het zijn?

Meer dromen

Naar dromenoverzicht