Schuifelende kerken 2017-12-21T16:50:54+01:00

Project Description

TAMAR NIJSTEN
Afdelingshoofd dermatologie
Erasmus MC, Rotterdam

“Schuifelende kerken”

Jan Terlouws ‘de koning van Katoren’ was één van mijn lievelingsboeken als kind. Stach, een jongen van het volk, moet een aantal opdrachten uitvoeren om tot koning te kunnen worden gekroond. Eén van die opdrachten is om de schuifelende kerken van Uikumene te laten stoppen met schuifelen. Elke kerk vertegenwoordigt een in zichzelf gekeerde religie en verplettert alles wat op zijn weg komt.

De parallel kan gemakkelijk gemaakt worden naar de zorg waarbij elke kerk een zorgsector voorstelt van eerste lijn tot derde lijn, jeugdzorg, GGZ, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verzorgings- en verpleeghuizen. Ze zijn allemaal onmisbaar, belangrijk en groot. Maar ze zijn ook in zichzelf gekeerd met hun eigen budgetten en dogma’s met het gevaar dat ze of langs elkaar heen schuifelen of op ramkoers liggen.

Mijn droom is dat de kwaliteit de drijvende kracht is om de zorg in brede zin te organiseren. Dat de verschotting en de (scheids)lijnen in de zorg organisatorisch en administratief verdwijnen. Een aanzet van deze droom zit vervat in de slogan ‘juiste zorg op de juiste plaats’. Dit impliceert wel dat er maximale interactie moet zijn om de kwaliteit over de hele keten te borgen.

De oplossing van Stach is om de kerken tegen elkaar aan te laten schuifelen. De interne muren tussen de kerken worden gesloopt. Er ontstaat één grote kerk waar alle mensen van Uikumene samen komen. Eenmaal binnen de muren van de zorg moet het primair over de zorg gaan. Niet over geld, regelgeving of identiteit.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht