Samen zelf zorgen 2017-12-22T15:02:24+01:00

Project Description

ANNA VAN POUCKE
Voorzitter
KPMG NL Gezondheidszorg

“Samen zelf zorgen”

Het is 2015 en er trekken donkere wolken samen boven het Zeeuwse zorglandschap. De zorg in Zeeland staat stevig onder druk. Financiële problemen. Zorgaanbieders die samenwerken door jaren van concurrentie steeds moeilijker zijn gaan vinden. Huisartsen die massaal met pensioen gaan en waar geen vervangers voor zijn te vinden. En een bevolking die snel vergrijst.

Iedereen maakt zich zorgen, maar toch blijkt het steeds weer niet mogelijk om samen een goede route naar de toekomst te vinden. De problemen uit het verleden belemmeren dit, niemand weet hoe die Gordiaanse knoop te ontwarren. Tot het moment dat het idee ontstaat de burgers van Zeeland te vragen hoe hun beeld van de zorg voor de toekomst is.

Op een zonnige zaterdag in mei komen 150 burgers samen in Middelburg. En waar de vrees was dat dit mogelijk zou leiden tot een burgerrevolte met de roep om meer geld en meer ziekenhuizen, blijkt dit helemaal niet het geval. Wat willen de burgers dan wel: “mens zijn en niet meer een ziekte zijn”, “hulpverleners die hun sociale netwerk helpen om voor hen als zorgvrager te zorgen’’, “informatie die overal beschikbaar is”, en “basiszorg en welzijn beschikbaar, dicht bij huis”.

Zo simpel kan een zorgdroom zijn, en zo simpel is ook mijn zorgdroom. De burger zit aan het stuur. Met inzet van digitale hulpmiddelen en basiszorg dichtbij huis worden zorgvrager en de mantelzorgers geholpen om het zo goed mogelijk samen zelf te doen. Uitkomsten doen er toe, maar dan wel uitkomsten waarbij de patiënt een belangrijke stem heeft in het bepalen van wat die dan zijn. En we vragen ons regelmatig af of zorg wel nodig is, en of welzijn en de investering daarin, niet minimaal even belangrijk is.

Het mooiste zou zijn als de burger daarbij zelf de portemonnee beheert. Maar wellicht is dat nog net een droom te ver en gaan we eerst ons geld inzetten op het faciliteren van samen zelf zorgen.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht