Programma 21 2017-12-21T16:42:10+01:00

Project Description

BAS VAN DE GOOR
Directeur
Bas van de Goor Foundation

“Programma 21”

Wat een opluchting. Mijn pensioen halen zonder diabetes te hebben. Dat had ik niet durven dromen. Mijn vader en moeder hadden beiden diabetes type 2. Zij hebben er beiden teveel last van gehad. Wat een ongezellige tijd. Ik dacht dat ik het ook zou krijgen. Gelukkig heeft de toenmalige minister van Volksgezondheid, Dafne Schippers, ingezien hoe zij de zorg en met name de gezondheid kon verbeteren. Want dat een gezonde leefstijl betekende dat je je beter voelde, dat hoefde je niemand meer uit te leggen. Haar idee was revolutionair. Niet alleen het ministerie van Gezondheid (vroeger heette dat VWS) maar ook de ministeries van Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Onderwijs, Economische Zaken, Financiën en zelfs Infrastructuur en Milieu investeerden in gezondheid en profiteerden daarvan. Dafne snapt als geen ander dat een optimale prestatie tot stand komt als iedereen en ook alle afzonderlijke onderdelen op elkaar zijn afgestemd. Als je de 200 meter onder de 21 seconden wilt lopen, zoals zij deed in de olympische finale in Tokyo 2020, dan moet alles kloppen. Alleen een goede start brengt je nog niet in de finale. Nu ging het haar om een hoger doel: een gezond en gelukkig Nederland.

Als net aangestelde minister had zij een plan: richt de wereld uitdagend in, dan ga je bewegen. Beloon de zorgverleners als ze mensen gezond maken en houden. Zorg dat werkgevers door hebben dat gezonde werknemers geld opleveren. Leer de kinderen op de basisschool en ook hun ouders wat voeding met je doet en wat daarvan de consequenties zijn.

Het getal dat haar leven veranderde, gebruikte zij om de kwaliteit van leven van alle Nederlanders te verbeteren. 21 punten werden opgesteld om tegelijkertijd op alle cruciale punten structurele ingrijpende veranderingen door te voeren: Programma 21. De meeste ministeries werden overtuigd. En dankzij dit plan, gemaakt in 2028, kunnen mijn vrouw en ik op mijn 75ste verjaardag zonder diabetes gaan genieten van ons welverdiende pensioen. Met een visie, een sterk team en hard werken leverde Dafne Nederland niet alleen olympisch goud, maar ook een gezond en productief land met een gezondheidsbeleid dat jaren vóór ligt op ieder ander land.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht