Patiënt heeft controle en regie 2017-12-22T15:20:42+01:00

Project Description

GUY SCHULPEN
Medisch directeur
ZIO

“Patiënt heeft controle en regie”

We schrijven 2030 en ik kijk mijn 26-jarige dochter aan. “Wat vervelend schat, dat je geopereerd moet worden,” zeg ik haar. “Gelukkig is het niet ernstig.”

Dat weten we dankzij de ‘mijn gezondheid’-app die het huisartsendossier en de verslagen van de medisch specialist inzichtelijk maakt. De bijgevoegde filmpjes maken dat we precies weten wat haar te wachten staat. De planning van het hele traject hadden we in eigen hand, zodat ik me vrij heb kunnen maken om met haar mee te gaan. Ik mijmer over hoe de service, voorlichting en betrokkenheid van patiënten enorm vooruit is gegaan ten opzichte van vroeger.

Als je wilt, kun je alles zelf organiseren, zelf je informatie opzoeken en delen. En als je dat niet kunt of wilt, is er de huisarts. Die kennen we nu als zorgcoach. Oma die niks wil weten van die moderne middelen, wordt door de huisarts en de verpleegkundige op dezelfde manier begeleid.

Hoe anders toen ik jong was en ‘het systeem’ of ‘de dokter’ bepaalde hoe en wanneer je zorg kreeg.

De veranderingen zijn snel gegaan toen patiënten echt eigenaar werden van hun dossier. Zij gingen vragen stellen over kosten, over service. Patiënten namen steeds minder vaak genoegen met zorg waar ze niet tevreden over waren.

Ik had het kunnen bedenken.…. Door de patiënt controle en regie te geven over de organisatie van de zorg, verdampten gekke en onzinnige kosten ineens heel snel. Daar kwam je als zorgaanbieder niet meer mee weg. Al die versnipperde zorgverleners die vroeger niet samenwerkten. Tja, dat kán nu echt niet meer. Je staat snel online te kijk en patiënten komen niet meer.

Ik probeerde in mijn carrière zorg beter en zuiniger te maken. Maar het zijn niet de managers die dat veranderd hebben, het waren uiteindelijk de patiënten zelf! Dus ook mijn dochter en ooit haar kinderen kunnen gewoon alle nodige zorg ontvangen. We kunnen het ons in Nederland nog steeds veroorloven. Toch bizar dat we vroeger nooit écht aan die patiënt dachten?

Meer dromen

Naar dromenoverzicht