Onbezorgd ouder worden 2017-12-21T16:53:46+01:00

Project Description

MAARTEN DE GRUYTER
Oprichter en voorzitter
Stichting DON

“Onbezorgd ouder worden”

We hebben allemaal dromen. Kleine dromen, grote dromen, dromen voor de korte termijn, dromen waarvoor je een leven lang wilt wachten, bereikbare dromen, utopische dromen.

Als je acht jaar oud bent en diabetes type 1 krijgt, overheerst voornamelijk onbegrip. Enerzijds over de ziekte zelf: ‘wat heb ik nu eigenlijk?’ En anderzijds onbegrip over waarom nou net jij dit hebt gekregen. Beiden hebben een wetenschappelijk, fundamenteel antwoord, maar daar gaat het in mijn droom niet over. Sinds ik patiënt ben, vertellen artsen mij dat over vijf jaar diabetes zal zijn genezen. Die vijf jaar beginnen wat lang te duren.

Toen ik 31 was heb ik samen met de hulp van een aantal goede vrienden, allen met uiteenlopende expertises, stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) opgericht. Met maar één doel: de genezing van diabetes. Niet het financieren van toegepaste wetenschap, populair gezegd ‘het pappen en nat houden’, maar de droom nastreven: genezing.

Vorig jaar hebben we met DON ons tienjarig jubileum gevierd. Een mijlpaal om trost op te zijn omdat we het afgelopen decennium fundamenteel onderzoek in Nederland en daarbuiten een substantiële boost hebben kunnen geven. Zolang DON echter nog bestaat, is de droom niet uitgekomen.

De donkere wolk die boven iedere diabetespatiënt hangt, is die van zware complicaties. Blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties van ledematen. Door DON ben ik in aanraking gekomen met vele patiënten met ernstige complicaties en sinds enige jaren gaan mijn eigen ogen ook steeds verder achteruit, zonder idee waar dat zal eindigen. En dan worden de grote, wereld veranderende dromen ineens ook teruggebracht tot de kleine, persoonlijke droom: in relatief goede gezondheid ouder worden, mijn kinderen groot zien worden, kunnen blijven genieten van de kleine dingen in het leven.

Zolang de grote droom van een wereld zonder diabetes type 1 nog geen werkelijkheid is geworden, droom ik van een leven waarin ik relatief onbezorgd ouder kan worden, zonder ingrijpende complicaties. Voor die droom moet de care geoptimaliseerd worden, medische innovatie gestimuleerd worden en de beste zorg sneller bereikbaar zijn.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht