Nooit meer doelloos dwalen 2017-12-21T17:09:59+01:00

Project Description

GERARD SCHOUW
Directeur
Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

“Nooit meer doelloos dwalen”

Doelloos dwalen door de gangen van een verpleeghuis is er over twintig jaar niet meer bij. In mijn droom hoeft straks geen enkele oudere te leven zonder besef van tijd en plaats. Dementie is een gemene ziekte. Maar we vorderen gestaag in de zoektocht naar een effectief geneesmiddel. Wij geven niet op.

De cijfers over dementie liegen er niet om. Het RIVM voorspelt dat het in 2040 de belangrijkste doodsoorzaak zal zijn, met een sterftecijfer van 40.000 Nederlanders per jaar. Los van de cijfers is het voor de betrokkenen vaak een lijdensweg. Een verontrustend idee voor iedereen die een dagje ouder wordt. Ook in mijn persoonlijke omgeving zie ik van nabij hoe deze ziekte er in kan hakken.

Hét geneesmiddel tegen dementie is er nog niet. Maar veertien van de 44 bedrijven van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen hebben momenteel een geneesmiddel in de pijplijn. Zeven van die bedrijven hebben een geneesmiddel in fase 3. Dat wil zeggen dat het met succes is getest op gezonde vrijwilligers en kleine groepen patiënten, en dat het nu in gecontroleerd onderzoek wordt verstrekt aan duizenden patiënten. We hebben goede hoop dat patiënten over drie á vier jaar duidelijk baat kunnen hebben bij een aantal van deze nieuwe middelen. Een doorbraak lijkt niet ver weg.

De strijd tegen dementie is geen eenvoudig gevecht. De afgelopen decennia zijn onze lidbedrijven en vooral ook al die miljoenen patiënten en hun naasten, regelmatig teleurgesteld. Geneesmiddelen die er veelbelovend uitzagen, waar veel tijd en geld in was geïnvesteerd, bleken uiteindelijk toch de eindstreep niet te halen. Daarom past het ons om voorzichtig en genuanceerd te blijven.

Tegelijkertijd wil ik benadrukken hoe ongelooflijk inspirerend het is om te werken in een sector die werkt aan de gezondheid van mensen. Bij kanker en hiv zijn de afgelopen jaren enorme sprongen vooruit gemaakt, voor een belangrijk deel dankzij geneesmiddelen. In mijn droom gaan we bij dementie ook binnen enkele jaren ‘de code kraken’, geheel in de geest van de afgelopen zomer gestarte Europese social media campagne van de geneesmiddelensector: #WeWontRest. Daarin vestigen we de aandacht op de honderdduizenden medewerkers in onze sector, die gepassioneerd zoeken naar nieuwe geneesmiddelen. Elke dag opnieuw.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht