Met een goede kop koffie samen op de sofa 2017-12-21T14:59:24+01:00

Project Description

WOUTER BOS
Reumatoloog
Reade

“Met een goede kop koffie samen op de sofa”

“Hoe gaat het met u?” is een veelgebruikte eerste zin in de spreekkamer. Voordat de kern op tafel komt, ben je vaak 2-3 minuten verder. Er is daarnaast ook veel te doen in 10 minuten: het gewrichtsonderzoek, laboratoriumuitslagen bekijken, röntgenonderzoek laten zien. Uitvragen hoe het gaat met pijn, functioneren, moeheid, bewegen, slapen. Eventueel dokters uit een ander ziekenhuis raadplegen of de informatie per fax opvragen. En alles moet ook nog vastgelegd worden in het elektronisch patiëntendossier, met een typende dokter achter zijn computer als barrière voor een echt goed gesprek.

“Zullen we samen kijken hoe het de afgelopen periode met u gegaan is?“ Wat nou als alle relevante informatie reeds voorafgaand aan het spreekuur beschikbaar is? Als patiënten middels patiëntgerapporteerde uitkomsten zelf hun ziekte monitoren? Als wearables inzage geven hoe het met bewegen, slapen, bloeddruk en hartslag gegaan is? Als inslikbare sensoren patiënten feedback geven over hun medicatietrouw? Als patiënten op elk gewenst moment hun lab en röntgen uitslagen in hun persoonlijke gezondheidsomgeving in kunnen zien, waar ook informatie van andere behandelaars samenkomt?

Op basis van al deze gegevens kan dan met behulp van kunstmatige intelligentie persoonsgebonden adviezen gegeven worden. Routinecontroles kunnen middels telemonitoring verantwoord overgeslagen worden. Niet meer ‘one size fits all’ maar ‘personalized medicine’. Met de patiënt als manager van zijn eigen gezondheid. Patiënten komen dan goed geïnformeerd en alleen wanneer het nodig is op het spreekuur. Voor een gesprek over relevante uitkomstmaten voor de patiënt in plaats van de tijd te besteden aan het verkrijgen van deze gegevens. Functioneren, pijn, moeheid, werk, sociale activiteiten, slapen: elke patiënt heeft zijn eigen unieke behandeldoel.

Samen met de patiënt op de sofa onder het genot van een goede kop koffie een coachend gesprek voeren over zijn of haar gezondheid: dat is mijn droom.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht