Medebestuurder op zorgsneltrein 2017-12-22T14:00:09+01:00

Project Description

FILIP DE VOS
Internist-oncoloog
UMC Utrecht

“Medebestuurder op zorgsneltrein”

Utrecht, 2025. De sneltreinvaart waarin de gebeurtenissen elkaar hebben opgevolgd, doet Tobias nog even duizelen. In het begin van de week had hij zijn huisarts via zijn beveiligde zorgdossier benaderd en nu zit hij in de sneldiagnostiek poli. In zijn eigen spreekkamer in het ziekenhuis, die meer aan een huiskamer doet denken, heeft hij verschillende specialisten gesproken. Omdat deze vooraf geselecteerd waren op basis van zijn profiel en voorkeuren in het zorgdossier, heeft hij ondanks de spanning een veilig gevoel. Het behandelteam zit nu apart bij elkaar om de uitslagen van de testen door te nemen in een aansluitend overleg. Om zijn gedachten ergens op te richten, vult hij alvast zijn zorgdossier verder aan met zijn persoonlijke ervaring, evaluaties en doelen. Hij schrikt op als dokter Fatima samen met verpleegkundig specialist Roderick binnenkomen. Voortaan zullen zij samen met Tobias als zijn hoofdbehandelaar en aanspreekpunt het hele zorgtraject doorlopen.

Samen met Tobias’ vrouw Martha bespreken ze met z’n vieren de diagnose en lopen ze door middel van keuzehulpen de verschillende behandelopties na. Er wordt een afspraak met Tobias gemaakt voor volgende week met een optie voor het skype-spreekuur van morgen. Weer thuis willen Martha en Tobias het hele gesprek herbekijken op het versleutelde tv-kanaal van zijn zorgdossier. Na inloggen op zijn zorgdossier blijken er links toegevoegd naar gecertificeerde websites met betrekking tot zijn ziekte. Ook in ‘gewone mensentaal’ vertaalde internationale behandelprotocollen en een link naar een lotgenoten-community zijn gemakkelijk vindbaar. Tobias voelt zich gesterkt na het lezen van het verslag van het regionaal multidisciplinair netwerkoverleg over het behandelplan via zijn zorgdossier. In de daaropvolgende week bepaalt Tobias zelf welke waarde hij hecht aan de verschillende uitkomstmetingen van zijn gekozen behandeling. Hij geeft toestemming aan dokter Fatima om zijn gegevens geanonimiseerd te laten verzamelen en analyseren door slimme zelflerende softwaresystemen voor wetenschappelijk gebruik. Puttend uit die wereldwijde kennisbank wordt zijn behandeling met precisie op maat gemaakt, terwijl de ervaringen opgedaan tijdens zijn eigen behandeling dan weer gebruikt kunnen worden voor andere lotgenoten.

Dankzij familie en vrienden en de persoonlijke benadering van zijn behandelteam, eindigt Tobias de week niet als passagier maar als medebestuurder van zijn eigen zorgsneltrein.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht