Liefdevolle bemoeizorg 2017-12-22T15:03:22+01:00

Project Description

Foto: Sander Nieuwenhuys

HARMKE PIJPERS
Journalist en presentatrice
BNR Beter

“Liefdevolle bemoeizorg”

Diabetes is omkeerbaar! Door een gezonde leefstijl, kun je diabetes mellitus een halt toeroepen en zelfs genezen. Dat is een mooie boodschap maar veel mensen blijken daar niet toe in staat. Niets zo moeilijk als van leefstijl veranderen terwijl je nog een paar andere problemen op te lossen hebt. Als je werkeloos bent en je suf piekert hoe je de huur en de verzekeringspremie moet betalen, dan heb je wel wat anders aan je hoofd.

Mijn droomwens is dan ook dat alle mensen die diabetes hebben of bezig zijn het te krijgen, een eerlijke kans geboden wordt om de ziekte een halt toe te roepen. Dat vereist meer dan voorlichting; het vrijblijvend uitdelen van foldertjes is niet voldoende. Dat ondervonden ook de medewerkers van ‘Expeditie Duurzame Zorg Feijenoord’. Toen er geen hond op de voorlichtingsavond afkwam, trokken ze met een camper de wijken in.

Mensen werden uitgenodigd om hun taille-omvang en bloedsuiker te laten meten. Daar bleef het niet bij want er werden ook wandel- en kookclubs opgezet. De resultaten na drie jaar intensieve begeleiding, mochten er zijn. Een deel van de mensen die al diabetesmedicijnen gebruikten, kon hun dosering afbouwen of zelfs helemaal stoppen. De liefdevolle ‘bemoeizorg’ deed wonderen. Helaas was voortzetting van het experiment onzeker maar op de slotavond sprak ik met blije mensen die vooral trots waren op hun resultaten. ’s Avonds kwamen ze in een lange stoet in mijn droom voorbij! Helaas droomde ik er geen financiering bij.

Want hoewel iedereen in zorgland het woord preventie op de lippen heeft, blijkt geld het grote struikelblok. En dat terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat er met preventie 2,9 miljard per jaar te bezuinigen valt! Verzekeraars zijn de aangewezen partij om in preventie te investeren. Maar zolang zij het risico lopen dat hun cliënten het jaar erop kiezen voor de concurrentie, blijft het bij incidentele initiatieven. Daarom moeten we van het jaarlijkse overstapcircus af. Dan zijn we ook meteen bevrijd van die irritante reclamecampagnes!

Meer dromen

Naar dromenoverzicht