Leven met een tijdbom 2017-12-22T15:23:36+01:00

Project Description

TOOSKE RAGAS
Ambassadrice
Stichting DON

“Leven met een tijdbom”

Mijn droom is heel persoonlijk. Ik hoop dat mijn nichtje het nog meemaakt dat zij zonder toeters of bellen, zonder wat voor hulpstukken dan ook, een gewoon leven kan leiden ook al heeft zij diabetes type 1. Daar is veel onderzoek nodig; gelukkig zijn er veel slimme mensen en is Nederland heel ver op dit gebied. Sommige artsen zeggen dat genezing binnen 5 tot 10 jaar mogelijk is. Daar houd ik me aan vast.

Mijn droom is best reëel, maar dan moeten diabetesonderzoekers wel de gelegenheid krijgen om alle onderzoeken ook tot een goed einde te brengen. Dan kan mijn nichtje daarvan profiteren. En daarnaast natuurlijk nog heel veel andere mensen.

Ik dacht altijd dat diabetes niet zo’n ernstige ziekte was. Toen mijn nichtje het kreeg, merkte ik pas dat zij met een tijdbom in haar lijfje verder moet leven. Zij was drie jaar en kon dat zelf allemaal niet overzien. Maar haar oudere zussen zijn daar echt heel bang voor geweest, zij zagen alle ernstige complicaties via google voorbijkomen. Bij elke hypo waren ze bang voor haar zusje. Dat was heel ingewikkeld om mee om te gaan. Voor haar kleine zusje was het praktisch allemaal ingewikkeld, maar voor haar gezin, familie en omgeving was het ook ingewikkeld. Wat gaat dat allemaal betekenen voor de rest van haar leven?

Die angst, die donkere wolk, die nachtmerrie, ik hoop dat die verdwijnt. Ik hoop dat mijn nichtje onbezorgd kan leven. De dagelijkse realiteit went wel, maar het doet wel iets met je dat je haar niet onbezorgd ziet opgroeien. Mijn nichtje is te snel volwassen geworden. Ik gun haar en haar gezin een rustig leven.

Verder dromend, hoop ik dat er meer bewustzijn komt over de verschillen in diabetes type 1 en type 2. We moeten ook de toename van diabetes type 2 zien te stoppen en gaan inzien dat we anders met voeding om moeten gaan. Dat zou al zoveel schelen.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht