Ik Zie en Hoor je 2018-02-22T10:46:52+01:00

Project Description

JOUKE TAMSMA
Internist/directeur/toezichthouder, LUMC/Patyna

“Ik Zie en Hoor je”

“Ik zie en hoor je”. Mijn droom is dat iedereen in de zorg dit zinnetje als kompas met zich meedraagt in een wereld waar technologie en digitale mogelijkheden zich razendsnel ontwikkelen.

Het is 2038. Ik word gewekt door de robot die via de sensor automatisch de deur van mijn appartement kan openen. Bij binnenkomst schakelen de lichten aan op de stand “ochtendschemering”, de espressomachine schiet aan en het ventilatiesysteem sprayt een mix aan geuren door de ruimte waardoor ik direct lekker wakker ben. De robot is mijn vaste robot “Yo-doc”.   “He Yo, what’s up today?”, vraag ik. Yo antwoord: “Over tien minuten wordt u opgehaald door de elektrische helicar van Pre-Onc ”. “Bij Pre-Onc krijgt u vandaag een preventieve oncologische behandeling. Uit de detectie scan van vorige week is naar voren gekomen dat u over zeven dagen door de grens van klinische kanker gaat. Nu behandelen is veel voorkomen.” Bij Pre-Onc stap ik uit de mini-helikopter in een zelfrijdende behandelstoel die me langs verschillende stations in de kliniek voert. Op basis van de analyse van de cellen uit een vingerprik van vorige week is een precieze therapie samengesteld. De therapie is getest en er is al bewezen dat ik geen bijwerkingen zal krijgen. De cellen zullen worden vernietigd en deze kwaadaardige ziekte zal aan me voorbijgaan. Terwijl ik door het gebouw zoef, valt het me op hoe leeg het is. Menselijke intelligentie is achterhaald en overtroffen. De kwantumcomputers die de big-data analyses doen, zijn vele malen intelligenter dan de mens geworden. Diagnosen worden in gemiddeld 2 seconden gesteld en in drie seconden wordt een geschikte persoonlijke therapie berekend. Het creëren en produceren van de mix aan middelen duurt nog een week, voor regeneratiebehandelingen soms nog wel tien dagen. Daar is veel politieke onrust over ontstaan. De Stichting Samenwerkende KwantumZorgcomputers is door de politieke zorgautoriteit hierop aangesproken. Ik kijk nog eens om me heen. De Robots die me behandelen zien er soms uit als mensen. “Uw behandeling is klaar, wilt u nog naar het mensenplein? Er zijn op dit moment 107 mensen aanwezig, waarvan 18 uit uw persoonlijke netwerk en één zakelijke connectie.”

Twintig jaar later. Er wordt op mijn deur geklopt. Dr A komt binnen. Hij is een van de eersten die de nieuwe opleiding “mensendokter” heeft gevolgd. Daar was behoefte aan. Er zijn zeventigduizend bewoners in Nederland die een vorm van robotresistentie hebben ontwikkeld. Ik ben één van hen. Het schijnt genetisch bepaald: een relatief zeldzame aandoening die erop neerkomt dat de patient geen gerobotiseerde zorg verdraagt, niet zonder dat er ook menselijk contact mogelijk is. De zorgautoriteit heeft er tien jaar overgedaan om het advies van de KwantumZorgcomputer over te nemen om ons als speciale groep te erkennen. Wij worden altijd begeleid door “mensendokters” . Deze zorg kost nu geen extra premie meer.

“Goedemorgen Jouke. Herinner je je dat we vorige week een vingerprik deden?” Ik moet even denken. Ondanks deelname aan het Amyloid Preventie Programma is mijn geheugen toch iets minder dan vroeger. “O ja, het onderzoek van de opvolger van Pre-Onc: NoDiseases.” We zijn zo Engels.

Met twee koppen thee  gaan we zitten aan een houten tafel. “Precies, we moeten overleggen, ik heb de uitslagen”. “Er zijn in je bloed een paar stoffen gevonden die aangeven dat je volgende week donderdag of vrijdag een galsteenaanval krijgt. De galsteenaanval die jij gaat krijgen is de zeer pijnlijke variant. Het spijt me je dat te moeten zeggen”. “Ik begrijp het”, zeg ik. Dr A kijkt me aan, knikt en gaat door: “Omdat het niet gekwalificeerd is als “hippe ziekte” is er geen geld meer gegaan naar het oplos- en preventiefonds, de behandeling is best ouderwets: een operatie”. “Wat zou je me adviseren?”. “Als ik zo naar je kijk, denk ik dat een operatie een goed advies is. Je bent nog maar 94 en we weten exact hoe fit je bent, je statistieken staan op je phone”. Zullen we die doornemen? Niet nodig, ik hoor dat hij het meent. “Ik zie op tegen een operatie. Zijn er veel robots in de kliniek?” “Ja, alleen maar, met een “controlcentrum” ergens centraal in Europa. Zie je het meeste tegen de robots in de kliniek op?” Ik knik. Er valt een korte stilte. De stilte is oké. “Ik kan Rose vragen je te begeleiden volgende week. Ze is nurse-practitioner  menselijke zorg, ze ziet, luistert en hoort”.

Het jaar 2068. De gezondheidszorg is revolutionair veranderd de afgelopen jaren. De beweging “Stop de RobotTerreur” en het actieplatform “Menselijke Zorg Eerst” zijn samengegaan en hebben de Zorgautoriteit kunnen overtuigen dat “Het Anders Moet”. Wat hielp was dat na de ontdekking van het anti-robot gen ook varianten werden ontdekt op het gebied van domotica-resistentie, technologie-aversie, en fundamentele digitale “connectivity”-angst. In totaal 73,2% van de populatie is kwetsbaar op dat vlak, zo laten de laatste publicaties op de gerenommeerde health science site “The New England Forum of Technology, Digital health & Early Therapy” weten.

Het manifest “Ik zie en hoor je” is aangenomen als belangrijkste richtlijn voor goede zorg. Ieder mens heeft het fundamentele recht gekregen om in de zorg als mens gezien en behandeld te worden. Menselijke zorgverleners zijn terug van weggeweest. Ze zijn getraind om van rol te kunnen wisselen. Soms is de rol “arts-patient”, maar meestal is de rol “mens-mens”. Bestuurders doorlopen voor aanstelling het assessment “Kijken en Zien”, en de training “Luisteren en Horen”. De belangrijkste competentie is, om dat wat gezien en gehoord is, om te zetten in concrete acties die goed zijn voor de cliënt, patiënt en populatie. “Gelukkig bleek dat alles is te leren. Gezond verstand, een paar principes en een diep geloof dat  waar het echt om gaat in de zorg “contact tussen mensen” is”, staat dikgedrukt op de site van het continue scholingsprogramma voor iedereen die in de zorg werkt. De populairste module is de praktische virtual reality training “IH&SY: I Hear and See You” .

Ik droom dat we de hoogtechnologische gedigitaliseerde zorg van de toekomst zullen koppelen aan een diepgevoelde attitude. En dat we die attitude zo vorm geven in ons dagelijks handelen, dat onze patiënten  zullen denken: “Ik ben gezien,  gehoord en genezen”.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht