Het ziekenhuis komt naar je toe 2017-12-22T13:35:57+01:00

Project Description

MARYSE SPAPENS
Directeur/apotheker poliklinische apotheken
Albert Schweitzer ziekenhuis

“Het ziekenhuis komt naar je toe”

In mijn dromen bestaat het ziekenhuis niet meer uit een gebouw vol dokters en verpleegkundigen en apothekers, waar je naartoe gaat.

Nee, het is omgekeerd: het ziekenhuis komt naar je toe!

Het ziekenhuis is er niet alleen voor je als je ziek bent, maar ook preventief. Je apotheker en specialist begeleiden je je hele leven om je zo gezond mogelijk te houden.

Ilse heeft een verhoogd risico op borstkanker. Ze wordt elk kwartaal automatisch gecontroleerd door een app en bespreekt daarna de uitslag virtueel met haar oncoloog. Als ze tussendoor een vraag heeft, chat ze met haar arts via een veilige verbinding.

Dat geldt ook voor haar apotheker, met wie ze regelmatig virtueel haar gezondheid bespreekt. Ilse kan zelf haar geneesmiddelen kiezen: de apotheker faciliteert het keuzeproces. Door YouTube-filmpjes die ze van haar apotheker krijgt, weet Ilse precies wat haar te wachten staat. Ilse kan in een game punten verdienen en een hoger level bereiken als ze de medicatie goed inneemt.

Als Ilse behandeld moet worden met een nieuw medicijn, komt de verpleegkundige bij haar thuis om het middel toe te dienen. Infusen bestaan allang niet meer. Er zijn nieuwe, snelle en veilige toedieningsvormen voor medicijnen ontwikkeld. Met een chip wordt gecontroleerd of het middel juist is toegediend.

De thuistoediening wordt zo ingepland, dat Ilse gewoon kan blijven werken. En dat wordt door de zorgverzekeraar weer beloond met een lagere premie.

Voor de vergoeding door de zorgverzekeraar maakt het niet uit waar de behandeling gegeven wordt. Ilse herinnert zich nog het kabinet Rutte-III, dat een einde maakte aan het onderscheid tussen intramuraal en extramuraal budget. Daarna hebben de behandelingen thuis een enorme vlucht genomen, geholpen door robots die het tekort aan verpleegkundigen opvangen. De apotheker volgt Ilses behandeling op afstand via de monitor die is aangesloten op Ilses horloge. Bijwerkingen zijn daardoor uitzonderlijk. Ilse is blij dat ze in deze tijd leeft.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht