Gelukkig is het niet meer zoals vroeger 2017-12-22T15:16:14+01:00

Project Description

GUY RUTTEN
Hoogleraar Diabetologie in de eerste lijn, huisarts (n.p.)
Julius Centrum, UMC Utrecht

“Gelukkig is het niet meer zoals vroeger”

Ik zou willen dat iemand met Diabetes Type 2 straks iets zal zeggen zoals:

“Ik herinner het me nog. In 2017 was ik 56 jaar en toen had ik al drie jaar type 2 diabetes. Mijn hele leven was erdoor op zijn kop gezet, vooral toen ik iedere dag insuline moest gaan spuiten. Ik moest vier keer per jaar naar de praktijkondersteuner. Een aardige vrouw, ze had echt belangstelling voor me en wist ook veel van diabetes, maar op een gegeven moment had ze me niet meer veel te vertellen. De huisarts zag ik helemaal niet voor mijn diabetes, wel trouwens voor mijn maagproblemen en toen ik het een tijdje niet zag zitten na mijn ontslag op het werk. De diabetes kostte me ieder jaar mijn eigen risico van de verzekering…

Nou, dat is nu in 2022 wel anders. Samen met mijn huisarts en de praktijkondersteuner maak ik jaarlijks een plan voor mijn diabetes. We zitten er met z’n drieën ruim 20 minuten voor. Ik heb begrepen dat de huisarts anders ook niet meer betaald krijgt voor de diabeteszorg. En we praten echt, ze zitten niet alsmaar naar dat computerscherm te kijken. Het gaat ook over de combinatie van de diabetes met mijn maagproblemen. Voordat ik naar ze toe ga, krijg ik een lijstje waarop ik moet noteren wat ik belangrijk vind. En soms gaat mijn man mee – die heeft nu ook wel door dat je met diabetes best een gebakje mag eten! Ik controleer trouwens mijn bloedsuiker en bloeddruk thuis zelf. Als ik vragen heb bel ik de praktijkondersteuner. Gelukkig hoef ik niet meer elke dag te spuiten, maar nog maar een keer per week.

Ook dat vervelende vingerprikken is verleden tijd. Op mijn werk heb ik op advies van de huisarts een gesprek gehad over mijn diabetes; iedereen weet nu dat ik het heb. Dat scheelt toch. En dat je van de verzekering wat geld terug krijgt als je een chronische ziekte hebt, dat beschouw ik als een bonus. Vroeger zeiden ze al dat je met diabetes goed kunt leven – maar nu merk ik het pas echt!”

Meer dromen

Naar dromenoverzicht