Focus op mij, niet op mijn huid 2017-12-21T16:15:27+01:00

Project Description

JANTINE VAN ‘T KLOOSTER
Directeur-bestuurder
Huidfonds

“Focus op mij, niet op mijn huid”

Laura is 18 jaar als ik haar voor het eerst in mijn spreekkamer ontmoet. Ik werk met het mooiste orgaan dat er is: de huid en Laura heeft eczeem. Ze heeft de hele dag jeuk, is onzeker en voelt zich onbegrepen. Als klap op de vuurpijl wordt ze gepest op school. Ze noemen haar ‘schilfertje’ en Laura wil er niet meer heen. Mijn hart breekt altijd als ik iemand zoals Laura ontmoet. Wat mensen met een ‘gezonde’ huid zich niet realiseren, is dat je huid grote impact heeft op hoe je je voelt en hoe je wordt gezien. Geen enkel orgaan is zo`n groot onderdeel van je identiteit als je huid. Het is letterlijk de grens tussen jouw binnen- en buitenwereld.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een huidaandoening zoals psoriasis, acne, vitiligo, huidkanker en ga zo maar door. Uit onderzoek weten we dat een groot deel van deze mensen een verminderde kwaliteit van leven ervaart. Laura is hier hét voorbeeld van. Binnen de zorg is er nu onvoldoende tijd en het ontbreekt aan de juiste interventies om echt stil te staan bij de impact van een huidaandoening op het dagelijks leven.

In mijn droom is die tijd er wél en gaan zorgverleners met behulp van de juiste tools het gesprek aan dat verder gaat dan de huid. Dan voelt Laura dat de focus op haar als persoon ligt en niet op de behandeling van haar huid alleen. Psychosociale begeleiding ’op maat’ heeft een vaste plek in het zorgtraject omdat hulpverleners dit vanuit hun opleiding hebben meegekregen en het de standaard is. De Laura’s van deze wereld zijn in de toekomst zelfverzekerd en voelen zich begrepen.

Bij het Huidfonds werken we dagelijks met passie aan het realiseren van deze droom. Wij focussen hierbij op het voorkómen van huidaandoeningen, acceptatie van huid die ‘anders’ is en het verbeteren van zorg voor mensen zoals Laura.

 

Meer dromen

Naar dromenoverzicht