Focus op gezondheid 2017-12-21T15:54:18+01:00

Project Description

SIMON BROERSMA
Hoofdredacteur
Skipr

“Focus op gezondheid”

“Diawattes? Sorry, ik begrijp u niet. Wat is dat, diabetes? Nooit van gehoord meneer. Die afdeling bestaat niet.”

De jongedame in de ontvangstlounge van het ziekenhuis kijkt me niet begrijpend aan als ik vraag waar ik de polikliniek diabetes kan vinden. Ik dring nogmaals aan. De polikliniek diabetes, die hoort hier toch te zijn? Maar nee, deze blijkt lang geleden opgeheven.

In de ideale wereld bestaat diabetes natuurlijk niet meer, maar zo ver zal het in de praktijk niet komen. Diabetes, en zeker type 1, zal blijven bestaan. Maar er kan wel een hoop gedaan worden om diabetes type 2 terug te dringen. Dat kan met betere, gezondere voeding en met meer bewegen. Met een andere leefstijl dus.

Zitten is het nieuwe roken. De stoel is een sluipmoordenaar. We worden steeds dikker met als gevolg een waaier een leefstijlaandoeningen, waar diabetes er één van is. De bevolking moet in actie komen. Lopen, fietsen, zwemmen; alles mag. Zo lang er maar bewogen wordt.

Maar dat doet de bevolking niet. Niet uit zichzelf tenminste. De mens is lui en houdt van lekker en vet eten. Men heeft geen prikkel om zich aan te passen aan het nieuwe normaal. Daar ligt een taak voor de overheid en de zorgsector. Aan de ene kant met stimulatieprogramma’s of een nationaal preventieakkoord, maar ook op een fundamenteler niveau door te kijken naar de bekostigingsstructuur. De focus moet liggen op gezondheid in plaats van beter maken. Een stelsel waarbij gezond blijven boven alles gaat, dat is mijn zorgdroom.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht