En route naar goede reumazorg 2017-12-21T16:30:59+01:00

Project Description

JAAP VAN LAAR
Medisch afdelingshoofd Reumatologie en Klinische Immunologie
UMC Utrecht

“En route naar goede reumazorg”

Als reumatoloog droom ik ervan dat niemand meer hoeft te lijden aan reuma, in wat voor vorm dan ook. Geen pijn meer, geen vermoeidheid, geen angst voor invaliditeit. Een dagdroom misschien maar als ik kijk naar de ontwikkelingen in mijn vakgebied is er reden voor optimisme. Toen ik begin jaren negentig aan de opleiding tot reumatoloog begon waren de belangrijkste elementen van reumazorg ‘tender, love and care’, en belandden patiënten met gewrichtsreuma (de meest voorkomende vorm van reuma) vaak in een rolstoel door ernstige gewrichtsschade en invaliditeit.

En nu? Anno 2017 zien we dat de vooruitzichten van juist deze groep enorm verbeterd zijn dankzij nieuwe effectieve medicijnen en betere inzichten in de ontstaanswijze van gewrichtsreuma. En hoewel gewrichtsreuma en andere vormen van reuma nog niet voorkomen of genezen kunnen worden, lukt het patiënten veel vaker dan voorheen weer aan het werk te komen en sociaal actief en mobiel te blijven. Bij sommige patiënten met gewrichtsreuma kunnen de medicijnen zelfs gestopt worden. Deze doorbraken waren niet mogelijk geweest als er niet jarenlang geïnvesteerd was in wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek kost geld, veel geld, en we mogen blij zijn in een welvarend land te leven waar dit financieel mogelijk is. Zo profiteren we in Nederland vaak als eerste van innovaties in de zorg waardoor het leven van patiënten weer draaglijk kan worden, zorgverleners een verschil uitmaken, en de samenleving verrijkt wordt met een gelukkiger mens.

Desalniettemin is er nog genoeg te doen. Voor patiënten die lijden aan meer zeldzame en vaak complexe reumatologische aandoeningen bijvoorbeeld. Het vaststellen van de juiste diagnose en beste behandeling vergt specifieke expertise en juist voor hen blijkt het vinden van de juiste route in ons versnipperde zorglandschap ingewikkeld. Ik droom ervan dat ook deze patiënten in de toekomst met een digitale routeplanner snel op de juiste plek terecht kunnen, in de buurt bij een vertrouwd ziekenhuis als dat kan, verderop in een expertisecentrum als het moet. Inmiddels is een landelijk initiatief gestart met steun van het Reumafonds om dit mogelijk te maken zodat ook voor deze patiënten gezondheid een droom is die werkelijkheid wordt.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht