Een nieuwe wereldburger met de best mogelijke start 2017-12-22T15:31:16+01:00

Project Description

HAROLD DE VALK
Internist-endocrinoloog
UMC Utrecht

“Een nieuwe wereldburger met de best mogelijke start”

Een vlekkeloze zwangerschap en bevalling is één van de meest ultieme individuele behandeldoelen. In de gedroomde situatie begint de gezamenlijke reis al voor de zwangerschap met toegesneden informatie over een zo goed mogelijke voorbereiding. Haar staat een stabiel, ervaren, multidisciplinair team, speciaal gericht op de diabetische zwangerschap, te wachten. Niet alleen op medisch-technisch terrein maar ook met een extra oog voor de emoties en noden van de zwangere vrouw. Een vrouw die onder andere te maken heeft met een meer of minder sluimerend schuldgevoel en controledrang. Zij, en haar partner, maken als het ware deel uit van het team onder het motto ‘samen staan we sterker’. Een team met een meer of minder vaste samenstelling. Een team dat de vrolijke kanten van een zwangerschap niet vergeet. Een team dat ook optimaal gebruik maakt van de moderne communicatiemiddelen om de behandeling en begeleiding te ondersteunen zonder al teveel ziekenhuisbezoeken.

Hoe meer we van de diabetische zwangerschap beginnen te begrijpen, hoe meer we begrijpen hoe moeilijk het is de normale, niet-diabetische situatie te benaderen. Tegelijkertijd wordt het arsenaal aan (technologische) mogelijkheden steeds groter waarbij steeds meer kennis en ervaring nodig is om dit arsenaal goed te gebruiken. Het team moet daar specifiek op inspelen en samen met de zwangere vrouw en partner tot de meest geëigende aanpassing van de (insuline-)behandeling komen. En aan het eind de geboorte van een nieuwe wereldburger (the developing human, mijn geliefde embryologie-boek) met de best mogelijke start.

Dit ging over vrouwen met een bestaande diabetes. Maar wat doen we met de vrouwen die een zwangerschapsdiabetes ontwikkelen? Over zwangerschapsdiabetes zijn makkelijk 350 pagina’s te vullen in plaats van 350 woorden. Metabool gezien een veel minder zware situatie dan bij een preconceptionele diabetes maar ook geassocieerd met een verhoogde risico op complicaties. En het komt bij heel veel vrouwen voor. Niet alleen in Nederland, maar in alle landen van de wereld en juist in die landen waar de gezondheidszorg nog een ontwikkeling door moet maken. Educatie en zorgorganisatie zijn de toverwoorden. Het zou toch mooi zijn wanneer vrouwen, waar deze ook leven, toegang hebben tot zinnige voorlichting en zinnige screeningsprogramma’s en toegang tot zinnige zorg. Met aan het eind de geboorte van een nieuwe wereldburger (another developing human) met de best mogelijke start.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht