Een leven voor, een leven na 2017-12-22T15:33:37+01:00

Project Description

HELEEN WALRAVEN
Actief betrokken bij stichting DON
Diabetes Onderzoek Nederland

“Een leven voor, een leven na”

“Heel voorzichtig doe ik mijn ogen open. Ik moet even diep nadenken waar ik ook alweer ben. Oh ja, ik heb mijn derde alvleeskliertransplantatie ondergaan. Weliswaar is mijn zicht niet zo goed meer, maar het vriendelijke gezicht van de verpleegkundige kan ik duidelijk onderscheiden. Met zachte stem vraagt zij hoe ik me voel, terwijl ze voorzichtig mijn hand vastpakt. Ik weet nog niet zo goed hoe ik me voel, maar ik weet wel dat ik heel blij ben dat ik deze zware operatie blijkbaar goed heb doorstaan. Ik ben weer wakker geworden! Ik zak een beetje weg en denk terug aan het moment waarop ik te horen kreeg dat ik diabetes had.

Ik was 13 jaar, hartstikke in de pubertijd. Er verandert dan zoveel in je leven, dat ik het helemaal niet als verschrikkelijk heb ervaren dat ik diabetes kreeg. Bij ons thuis werd er ook geen groot ding van gemaakt. Voordat ik slechtziend werd, heb ik eigenlijk een heel leuk leven gehad. Dat begon op mijn 31e. Had ik eigenlijk helemaal niet zo goed in de gaten, totdat de oogarts in het ziekenhuis vroeg hoe ik naar het ziekenhuis was gekomen. Hij viel van zijn stoel toen ik vertelde dat ik gewoon zelf met de auto was gekomen. Dat vond hij gezien mijn zicht onbegrijpelijk. Dan stort je wereld wel in! Je moet jezelf helemaal opnieuw ontdekken. Geen auto meer kunnen rijden, beperkt je vrijheid heel erg. En ook je sociale leven verandert. Mensen weten zich geen raad met slechtzienden, vinden het eng, nemen afscheid.

Pas toen kreeg mijn leven echt een knik; ik heb een leven voor en een leven na mijn slechtziendheid. Korte tijd later begonnen mijn nieren het ook te begeven en moest ik al snel aan de dialyse. Ik kon in aanmerking komen voor een nieuwe nier, maar dan wel in combinatie met een nieuwe alvleesklier. Wat voelde ik me na die transplantatie een stuk beter! Een nieuwe nier was echt een cadeautje van onze lieve heer. Ik had ook geen suikerziekte meer met die nieuwe alvleesklier. Uiteraard zijn er de gevolgen van de transplantatie, maar daar valt mee te leven. Wat zou het toch mooi zijn als al die ellende van bijwerkingen van diabetes ons bespaard zouden kunnen blijven. Dat wens ik alle mensen met diabetes toe!”

Meer dromen

Naar dromenoverzicht