…Een keer in de zoveel tijd komen dromen uit… 2017-12-21T16:12:25+01:00

Project Description

BAS VAN DEN DUNGEN
Directeur-Generaal Curatieve Zorg
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

“…Een keer in de zoveel tijd komen dromen uit…”

Vraag mensen wat zij voor associatie hebben met dromen en je krijgt vaak als antwoord ‘Slapen’ of ‘Komen niet uit’. Toch is het dan wonderlijk dat in de Nederlandse taal bij veel begrippen waar het woord droom in wordt gebruikt, rust ver te zoeken is en vaak juist wordt geappelleerd aan een ambitie die wel bereikbaar is. Zo kun je bij de uitspraak ‘Ik heb een droombaan’ stellen dat je de droom echt hebt gerealiseerd en dat dit waarschijnlijk niet slapend is gebeurd. Ook bij de stelling ‘Ik ben getrouwd met een droomvrouw’ komt er van slapen misschien niet zoveel terecht en is het onbereikbare werkelijkheid geworden.

Op 15 mei 2011 keek ik met mijn gezin naar de eredivisiewedstrijd Ajax – FC Twente. Het was de beslissende wedstrijd voor het kampioenschap dat jaar. Dromen werden voor sommige supporters en spelers werkelijkheid en voor anderen ruw verstoord. Het was ook de dag waarop mijn zorgdroom begon, hoewel ik me daar nog niet zo van bewust was (of is dat met alle dromen het geval). Het was warm die dag. Toch er leek er geen aanleiding om liters water achter elkaar te drinken, zoals mijn jongste dochter deed. De dagen erna bleek zij diabetes type 1 te hebben.

Een boze droom: het is een ernstige ziekte met kans op forse complicaties, soms zelfs levensbedreigend. Een hoopvolle droom: je kunt met alle hulpmiddelen, inzet van professionals en strenge discipline er tegenwoordig best goed mee leven. Maar de mooiste is de ambitieuze droom zoals de Stichting DON heeft, zoals een initiatief als REGMedXL heeft, zoals professor De Koning en professor Roep en wereldwijd vele andere wetenschappers hebben: volledige genezing van diabetes type 1, niets meer en niets minder.

De drive van mensen om echt het verschil te maken, houdt mijn zorgdroom levend!

Meer dromen

Naar dromenoverzicht