Echt opknappen in een zorghotel 2017-12-21T16:28:07+01:00

Project Description

NEL GEELHOED
Internist-endocrinoloog
Haaglanden Medisch Centrum

“Echt opknappen in een zorghotel”

Mensen die kiezen om in de zorg te gaan werken, hebben daarbij vooral voor ogen wat zij voor andere mensen kunnen betekenen. Dat is heel veel, maar in de loop der jaren is het werken in de zorg wel heel erg veranderd.

De opleiding voor verpleegkundige is niet meer in-service maar vooral theoretisch en van steeds hoger niveau. De ‘binding’ met het ziekenhuis waar je het vak geleerd hebt is sterk afgenomen. Natuurlijk zijn vanwege de complexere zorg ook hoogopgeleide verpleegkundigen nodig, maar de aandacht voor de persoon achter de aandoening is minstens zo belangrijk. Te vaak krijgt iemand een infuus of sondevoeding omdat men niet genoeg drinkt of eet. Een urinecatheter voorkomt weliswaar een nat bed, maar is geen aangenaam product. Omdat de indicaties voor opname zijn veranderd (geen ‘ligkuur’ meer voor een maagzweer of een hernia) en de opnameduur sterk verkort, is de zorg in het ziekenhuis meer technisch geworden. De ‘registratieplicht’ om te voldoen aan indicatoren is doorgeschoten. Hierdoor is er nog maar weinig tijd voor een praatje met de patiënt.

In tegenstelling tot de meeste mediterrane landen is het in Nederland niet de gewoonte dat familie overdag meehelpt bij de zorg, zoals wassen, maar vooral ook helpen bij eten en drinken. Daar is het vaak een plicht en kom je tekort als je geen familie of vrienden hebt die je helpen.

Mijn ideaal zou zijn als we naast het ziekenhuis een zorghotel zouden hebben, waar mensen als zij geen gespecialiseerde zorg meer nodig hebben, snel terecht kunnen om echt op te knappen totdat ze weer naar huis kunnen. Het bestaat al in de Verenigde Staten, dus waarom zou het hier niet kunnen?

Meer dromen

Naar dromenoverzicht