Durf te dromen 2017-12-22T15:36:13+01:00

Project Description

MARTIJN VERSCHOOR
Diabetes-wielrenner
Team Novo Nordisk

“Durf te dromen”

“Ik kijk nog één keer om en zie dat ik niet meer ingehaald kan worden. Ik trek het ritsje van mijn shirt netjes dicht en verminder de kracht op mijn pedalen. Op het moment dat ik de streep overkom, gaan mijn armen als vanzelf omhoog en stroomt er een golf van emotie door mijn hele lijf. Hoezo geen klassieker kunnen winnen? Na 162 kilometer kom ik als eerste over de eindstreep in de tweede etappe van de Tour de Beauce in Canada. Natuurlijk heb ik wel even wat dipjes gehad. Ik voelde één keer echt heel duidelijk de hongerklop aankomen. Gelukkig was mijn ploeggenoot Andrea in de buurt. Hij ging voor me rijden zodat ik even uit de wind gehouden werd en ik wat extra glucose naar binnen kon werken. Dat gaf me weer een enorme boost. Ik voelde dat ik heel goede benen had, nou dat blijkt wel.

Wie had dat kunnen denken toen ik als puber te horen kreeg dat ik diabetes had. Ik kreeg zelfs het advies om maar te stoppen met sporten. Dat zou beter zijn. Ook zag ik om mij heen jongeren met diabetes die niet meer durfden te sporten, bang dat er iets zou gebeuren. Natuurlijk kan er iets gebeuren, maar daar leer je van. Je leert van slechte ervaringen en je leert van goede ervaringen.

Wat was het een mooi moment toen ik gevraagd werd voor de Amerikaanse wielerploeg van Novo Nordisk. Ze hadden blijkbaar vertrouwen in mij. Eerst was het een mix van wielrenners met en zonder diabetes, nu bestaat het team uit alleen wielrenners met diabetes. Iedereen heeft zijn eigen manier om met de diabetes om te gaan. We hebben een gewone arts als begeleider, die natuurlijk wel wat meer weet van diabetes. Wel hebben we allemaal een continue glucosemeter, dat gun ik elke diabetespatiënt. Onbegrijpelijk dat dat in Nederland nog niet vergoed wordt. Met een dergelijke meter kun je goed trends waarnemen en je diabetes beter controleren.

Tijdens de prijsuitreiking realiseer ik me dat dit weliswaar mijn eerste wedstrijdoverwinning is, maar dat het eigenlijk vooral een overwinning is op al die mensen die zeiden dat ik geen profwielrenner kon worden. Wie gaat mij nu zeggen dat ik mijn dromen niet kan bereiken?”

Meer dromen

Naar dromenoverzicht