Dromen langs het voetbalveld 2017-12-21T15:58:13+01:00

Project Description

HILTJE HEYMAN EN ANGELIQUE HOFFMANN-HARINGSMA
Oprichters
Het Kleine Heldenhuis

“Dromen langs het voetbalveld”

Anderhalf jaar geleden zaten onze zoons van 8 bij elkaar in de Champions League van Excelsior. We zijn allebei fanatiek en gedreven. Zoals in de echte SIRE-reclame hebben we onze jongens uitbundig aangemoedigd. Dat SIRE-moeder zijn langs het voetbalveld ook iets positiefs kan opleveren, bewijst ons Kleine Heldenhuis.

We bleken namelijk nog een gemeenschappelijke deler te hebben: het verschil willen maken. De een als kinderarts en de ander als gezinscoach. Al pratend kwam het onderwerp op kinderen die te vroeg geboren worden en de mogelijke psychologische problemen op latere leeftijd. Voor de kinderarts gesneden koek, voor de gezinscoach nieuwe informatie. Na een vroeggeboorte volgt een onzekere periode voor het hele gezin; een ziekenhuisopname kan weken in beslag nemen met veel angst en vragen. Soms sterft de helft van een tweeling, maar als ouder moet je door. Als je naar huis gaat begint het echte leven pas en komen alle onzekerheden naar boven. Onzekerheden die kunnen leiden tot burnouts, vooral bij de moeders. Schuldgevoel speelt een grote rol hierin.

Wij zijn verhuisd van het voetbalveld naar de keukentafel om onze gesprekken voort te zetten. De gezinscoach stelt zich steeds weer de vraag: En de ouders dan? Hoe worden die begeleid als ze thuis komen? En in de jaren die nog volgen met alle ziekenhuisbezoekjes? De broertjes en zusjes, hoe is het daarmee? Waarop de kinderarts steeds aangeeft dat hier helaas geen tijd en ruimte voor is. We zijn onze kennis en ervaringen gaan delen en gaan brainstormen hoe het anders en beter zou kunnen.

Aan de keukentafel smeedden we plannen voor de realisatie van onze droom. We hebben onze ideale wereld geschetst. Een wereld waar er rust, ruimte en de juiste begeleiding/zorg is voor deze gezinnen, zodat zij mentaal en fysiek fit worden en de weg vinden naar een evenwicht in het gezinsleven en een terugkeer in de maatschappij.

En zo is het idee voor het Kleine Heldenhuis geboren.

Het gezin wordt in een huiskamersfeer teruggezien waar zowel hulpverleners uit het ziekenhuis aanwezig zijn, als ook de begeleiders die in de thuissituatie betrokken zijn, zoals gezinscoaches en (kinder)psychologen. Deze plek is in januari 2018 werkelijkheid geworden in Rotterdam. Onze SIRE-uitspattingen hebben geresulteerd in de oprichting van het eerste Kleine Heldenhuis.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht