Diabetes type 2 omkeren in een gezonde maatschappij 2017-12-22T15:03:16+01:00

Project Description

HANNEKE MOLEMA
Senior Consultant Healthy Living
TNO

“Diabetes type 2 omkeren in een gezonde maatschappij”

Barend heeft diabetes type 2. Een leefstijlgerelateerde ziekte waardoor hij dagelijks op zijn eten moet letten, bloed moet prikken en medicijnen moet innemen. Doet Barend dit niet, dan voelt hij zich ellendig, verzuimt hij op werk en loopt hij risico op complicaties. Wat Barend nu niet weet is dat diabetes type 2 omkeerbaar is door ander eten, beweging en ontspanning. Omkeren betekent voor Barend minder tot geen klachten, minder medicatie en geen patiënt meer zijn.

Als ik mijn ogen sluit en droom over de zorg voor Barend dan heeft hij zijn gezondheid weer terug doordat hij regie voert op zijn gezondheid. Zijn leefstijl is Barends belangrijkste ‘medicijn’ en zijn arts heeft richtlijnen om zijn echte medicatie af te bouwen. Barend krijgt bij het omkeren persoonlijk advies en ondersteuning, veelal via zijn telefoon en tablet, en ook op zijn werk. Barend heeft daarbij zicht op zijn gezondheidsdata die hij kan delen met wie hij dat wil. In mijn droom weet en begrijpt Barend hoe zijn lichaam reageert op zijn leefstijl en welke gezonde keuzes hij kan maken.

Maar mijn droom gaat verder, want Barend verandert zijn leefstijl niet alleen. Diabetes type 2 keren we alleen om in een samenleving waarin Barend beloond wordt voor gezond gedrag en alle partijen investeren in de voor Barend best haalbare gezondheid. Deze nieuwe gezondheidseconomie levert veel op! Barend wint gezonde levensjaren. Zijn werkgever wint productiviteit door minder verzuim. Zijn verzekeraar bespaart doordat Barend geen medicijnen gebruikt. Ondernemers verdienen, doordat Barend bij hen gezonde producten en diensten koopt, zoals een Diabetes-omkeer-voedselbox, gezondheidsapps, gezonde snacks en sportkleding. En ga zo maar door.

Mijn oudtante zei altijd: “hebben is hebben en krijgen is de kunst”. Diabetes type 2 heb je; kom er maar eens van af! Een leefstijl heb je; krijg maar eens een andere! Het is zeker een kunst om mijn droom te realiseren. Maar oefening baart kunst, niet waar? Laten we dus snel samen aan de slag gaan om diabetes type 2 met Barend en vele anderen om te keren!

Meer dromen

Naar dromenoverzicht