De wetenschapper en de investeerder 2017-12-22T13:39:11+01:00

Project Description

THIJS SPIGT
Directeur Technology Transfer Office
Erasmus MC

“De wetenschapper en de investeerder”

Bij ons komen vaak wetenschappers langs die met een idee rondlopen, maar niet weten hoe van hun idee een volwaardig product of dienst te maken. Het gaat ze meestal niet om geld, maar vooral om de toegevoegde waarde –de impact—die hun idee kan hebben. Technology Transfer Office (TTO) wil deze wetenschappers op weg helpen, adviseren en werk uit handen nemen, op weg naar een succesvolle toepassing. In de loop van dit proces komt er onherroepelijk een moment om met een ondernemer/investeerder te praten over de noodzakelijke investeringen om het idee daadwerkelijk tot een product/ dienst te maken.

En hier gaat het vaak fout.

Terwijl de wetenschapper met een tamelijk idealistische blik de wereld beschouwt en het moeilijk kan vatten dat niet iedereen zit te wachten op zijn/haar ‘wereldverbeterende’ uitvinding, zo kan de investeerder niet begrijpen dat de universiteit niet inziet dat dit ‘knullige’ idee hem/haar de aankomende jaren alleen maar geld kost en niets oplevert.

Wat gaat hier fout?

De wetenschapper en de investeerder zijn als appels en peren, als Venus en Mars, of als …. tsja, als wat? Als wetenschappers en investeerders! Ze spreken een andere taal: de één spreekt ‘wetenschaps’, de ander spreekt ‘gelds’. Dat zijn werelden die elkaar niet verstaan.

Voor de wetenschapper is geld een middel om van wetenschap een innovatief product te maken, voor de investeerder is wetenschap en middel om van geld meer geld te maken.

Mijn droom is dat wetenschappers een beetje meer leren om te praten en denken in ‘gelds’ en dat investeerders een beetje meer leren praten en denken in ‘wetenschaps’.

Het is toch tamelijk verdrietig als een wetenschapper zijn idee zonder een greintje schroom op tafel legt bij een bedrijf zonder daar iets voor te vragen, onder het mom “Zulke aardige mensen, ze gaan er vast iets goeds mee doen”? En het is ook verdrietig om een investeerder aan tafel te hebben die verwacht dat de ideeën van de wetenschapper hem ‘gratis’ ter beschikking staan (“Jullie salaris wordt toch betaald door de overheid?”).

Maar ik rust niet, want soms gaat het wél goed en ontstaat er een combinatie van wetenschapper en investeerder die samen ‘goud’ smeden. Daar gaat het om, en daar kan ik dan weer een tijdje van dromen.

Meer dromen

Naar dromenoverzicht